Почетна / Историјат / Историјат школе
Историјат школе
Историјат школе

Историјат школе

Музичка школа „Ватрослав Лисински“ основана је давне 1953. године као основна музичка школа, на територији општине Чукарица. Те прве године рада школу је похађало 34 ученика, а од 2000. године школа је почела да ради као Основна и Средња музичка школа. Данас школу похађа 814 ученика Основне и 88  ученика Средње музичке школе као и 54 ученика припремног разреда .

 

Матична школа, од оснивања до данас, ради на истој локацији на Бановом Брду у улици Страше Пинџура, али се данас настава одржава и у издвојеним одељењима и то у Жаркову, Железнику, Сремчици и Обреновцу. Отварање издвојених одељења је уследило као резултат великог интересовања и потребе деце и родитеља из поменутих подручја за овом врстом образовања.

 

Школа музички образује ђаке од најмлађег узраста кроз наставу у припремном разреду, преко основне па све до средње музичке школе, у којој ђаци могу да похађају вокално-инстурментални одсек, теоретски одсек и општеобразовну наставу. У оквиру вокално-инструменталног одсека, постоји гудачки, дувачки, клавирски, одсек за гитару и хармонику.

 

Школа у највећој мери ствара погодан амбијент за развој креативности ученика и за развој њихове индивидуалности и маштовитости. Индивидуална инструментална настава “један на један” омогућава посебан приступ сваком ђаку што значајно олакшава и убрзава процес учења. Кроз бављење музиком деца развијају интелигенцију, стичу радне навике, подстичу креативност и самопоуздање.

 

Музичка школа „Ватрослав Лисински“ има важну улогу и дугу традицију у неговању наше и светске музичке културне баштине у својој средини кроз организацију многобројних концерата у оквиру школе и изван ње. Ученици и наставници школе наступају на концертима у бројним реномираним салама у земљи и иностранству, као и у бројним установама културе, школама и вртићима.

 

Поред концертних наступа ученици наше школе активно учествују и на бројним домаћим школским, Републичким и међународним такмичењима у Италији, Чешкој. Немачкој, Француској, САД-у и можемо се похвалити традицијом остваривања одличних резултата из свих музичких области.

Овако добри резултати наших ученика почивају на преданом и професионалном тимском раду наших наставника, који се учестало усавршавају на стручним семинарима, мајсторским радионицама и разноврсним предавањима. Један од значајних квалитета школе је и тај што се по завршеном школовању, наши ученици враћају у школу у улози наставника, где својом енергијом, знањем и креативношћу, уз подршку директора школе и педагошког већа, у великој мери доприносе квалитном образовању наших ученика, а недавно смо добили и прве пензионере, бивше ученике школе.

 

Као награду за остварене резултате школске 2011/2012 школа је добила Светосавску награду, а две године касније ово највише признање добио је и наш ученик Страхиња Павловић.

 

Од школске 2007/2008. у школи се реализује манифестација „Мој први наступ“ за ученике првог разреда Основне музичке школе на којој најмлађи ђаци по први пут имају привилегију наступа у великој концертној сали пред публиком уз обавезно присуство и подршку родитеља. Осим ове манифестације током школске године организују се у оквиру школе и ван ње и бројне друге манифестације, а неке од њих су: „Комадијада”, „Мајски концерт (најмлађи ученици) и слично. Школа врло активно учествује у свим културним дешавањима на општини Чукарица („Јесен на Чукарици“, Промоције у Галерији 73, Обележавање јубилеја општине, „Улица отвореног срца“), музички подржава многе сајмове, а такође и сарађује са здравственим установама (Сокобањска, Тиршова клиника, Онколошка клиника).

 

Учествовали смо у неколико међународних пројеката: Заједнички концерт са децом Фукошиме – Јапан у Дому синдиката, Концерт са децом из Прага – Чешка Република на Коларцу, као и учешће наших ђака у „Омладинском супер оркестру“ у сали Филхармоније у Љубљани и Народном позоришту у Скопљу.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =