Музичка школа „Ватрослав Лисински“ основана је давне 1953. године као основна музичка школа, на територији општине Чукарица. Те прве године рада школу је похађало 34 ученика, а од 2000. године школа је почела да ради као Основна и Средња музичка школа. Данас школу похађа 814 ученика Основне и 88  ученика Средње музичке школе као и 54 ученика припремног разреда .

 

Матична школа, од оснивања до данас, ради на истој локацији на Бановом Брду у улици Страше Пинџура, али се данас настава одржава и у издвојеним одељењима и то у Жаркову, Железнику, Сремчици и Обреновцу. Отварање издвојених одељења је уследило као резултат великог интересовања и потребе деце и родитеља из поменутих подручја за овом врстом образовања.

 

Школа музички образује ђаке од најмлађег узраста кроз наставу у припремном разреду, преко основне па све до средње музичке школе, у којој ђаци могу да похађају вокално-инстурментални одсек, теоретски одсек и општеобразовну наставу. У оквиру вокално-инструменталног одсека, постоји гудачки, дувачки, клавирски, одсек за гитару и хармонику.

 

Школа у највећој мери ствара погодан амбијент за развој креативности ученика и за развој њихове индивидуалности и маштовитости. Индивидуална инструментална настава “један на један” омогућава посебан приступ сваком ђаку што значајно олакшава и убрзава процес учења. Кроз бављење музиком деца развијају интелигенцију, стичу радне навике, подстичу креативност и самопоуздање.

 

Музичка школа „Ватрослав Лисински“ има важну улогу и дугу традицију у неговању наше и светске музичке културне баштине у својој средини кроз организацију многобројних концерата у оквиру школе и изван ње. Ученици и наставници школе наступају на концертима у бројним реномираним салама у земљи и иностранству, као и у бројним установама културе, школама и вртићима.

 

Поред концертних наступа ученици наше школе активно учествују и на бројним домаћим школским, Републичким и међународним такмичењима у Италији, Чешкој. Немачкој, Француској, САД-у и можемо се похвалити традицијом остваривања одличних резултата из свих музичких области.

Овако добри резултати наших ученика почивају на преданом и професионалном тимском раду наших наставника, који се учестало усавршавају на стручним семинарима, мајсторским радионицама и разноврсним предавањима. Један од значајних квалитета школе је и тај што се по завршеном школовању, наши ученици враћају у школу у улози наставника, где својом енергијом, знањем и креативношћу, уз подршку директора школе и педагошког већа, у великој мери доприносе квалитном образовању наших ученика, а недавно смо добили и прве пензионере, бивше ученике школе.

 

Као награду за остварене резултате школске 2011/2012 школа је добила Светосавску награду, а две године касније ово највише признање добио је и наш ученик Страхиња Павловић.

 

Од школске 2007/2008. у школи се реализује манифестација „Мој први наступ“ за ученике првог разреда Основне музичке школе на којој најмлађи ђаци по први пут имају привилегију наступа у великој концертној сали пред публиком уз обавезно присуство и подршку родитеља. Осим ове манифестације током школске године организују се у оквиру школе и ван ње и бројне друге манифестације, а неке од њих су: „Комадијада”, „Мајски концерт (најмлађи ученици) и слично. Школа врло активно учествује у свим културним дешавањима на општини Чукарица („Јесен на Чукарици“, Промоције у Галерији 73, Обележавање јубилеја општине, „Улица отвореног срца“), музички подржава многе сајмове, а такође и сарађује са здравственим установама (Сокобањска, Тиршова клиника, Онколошка клиника).

 

Учествовали смо у неколико међународних пројеката: Заједнички концерт са децом Фукошиме – Јапан у Дому синдиката, Концерт са децом из Прага – Чешка Република на Коларцу, као и учешће наших ђака у „Омладинском супер оркестру“ у сали Филхармоније у Љубљани и Народном позоришту у Скопљу.