………

Четворочлани српски тим je у периоду од 25. до 30. априла учествовао на 16. интернационалном фестивалу музичке креативности „Земља–наш заједнички дом” који реализују Влада и Министарство културе Свердловске области, Свердловска државна Дечија филхармонија и уралско – сибирска Федерација УНЕСКО клубова и асоцијација.

Фестивал који има вишедеценијску традицију успешно се одржава од 1982. године у Јекатеринбургу, граду у срцу Урала, и до сада је окупио више од 20.000 даровитих учесника из 40 земаља. Поред такмичарског карактера, фестивал има и образовни и културни карактер, промовише интеркултуралну размену, очување националних култура, јача повезивање младих из свих делова света, ствара услове за неформалну комуникацију између талентованих појединаца и професионалаца из сфере уметности и музике, као и могућност остваривања заједничких уметничких пројеката, промовишући развитак омладинског музичког активизма….

Српски тим, нa челу са координатором тима Маријом Јелић, освојио је две награде у категорији инструменталне музике: флаутискиња Мила Добросављевић, студент 2. године Факултета музичке уметности, освојила је 3. место, док је Марија Радовановић, ученица 2. године Средње музичке школе „Ватрослав Лисински” постала лауреат другог степена. Талентовани 12- годишњи гитариста Сергеј Мисић, ученик Музичке школе „Владимир Ђорђевић” такође је имао запажен наступ и побрао симпатије чланова жирија.
Млади амбасадори музике достојанствено су представили своју земљу и приказали музички дар и потенцијал који поседују пред руском публиком у прелепом здању Дечије државне филхармоније.
Нарочито треба истаћи чињеницу да је српски тим постао добитник чак две награде у својој категорији, на фестивалу који је бројао више од 300 учесника
из 17 земаља света………..

Делови текста и фотографија преузети са сајта НИС-а