………

Četvoročlani srpski tim je u periodu od 25. do 30. aprila učestvovao na 16. internacionalnom festivalu muzičke kreativnosti „Zemlja–naš zajednički dom” koji realizuju Vlada i Ministarstvo kulture Sverdlovske oblasti, Sverdlovska državna Dečija filharmonija i uralsko – sibirska Federacija UNESKO klubova i asocijacija.

Festival koji ima višedecenijsku tradiciju uspešno se održava od 1982. godine u Jekaterinburgu, gradu u srcu Urala, i do sada je okupio više od 20.000 darovitih učesnika iz 40 zemalja. Pored takmičarskog karaktera, festival ima i obrazovni i kulturni karakter, promoviše interkulturalnu razmenu, očuvanje nacionalnih kultura, jača povezivanje mladih iz svih delova sveta, stvara uslove za neformalnu komunikaciju između talentovanih pojedinaca i profesionalaca iz sfere umetnosti i muzike, kao i mogućnost ostvarivanja zajedničkih umetničkih projekata, promovišući razvitak omladinskog muzičkog aktivizma….

Srpski tim, na čelu sa koordinatorom tima Marijom Jelić, osvojio je dve nagrade u kategoriji instrumentalne muzike: flautiskinja Mila Dobrosavljević, student 2. godine Fakulteta muzičke umetnosti, osvojila je 3. mesto, dok je Marija Radovanović, učenica 2. godine Srednje muzičke škole „Vatroslav Lisinski” postala laureat drugog stepena. Talentovani 12- godišnji gitarista Sergej Misić, učenik Muzičke škole „Vladimir Đorđević” takođe je imao zapažen nastup i pobrao simpatije članova žirija.
Mladi ambasadori muzike dostojanstveno su predstavili svoju zemlju i prikazali muzički dar i potencijal koji poseduju pred ruskom publikom u prelepom zdanju Dečije državne filharmonije.
Naročito treba istaći činjenicu da je srpski tim postao dobitnik čak dve nagrade u svojoj kategoriji, na festivalu koji je brojao više od 300 učesnika
iz 17 zemalja sveta………..

Delovi teksta i fotografija preuzeti sa sajta NIS-a