Миона Топаловић је рођена 3.9.2002. године у Београду. Виолину је почела да свира са седам година у класи проф. Мире Аћимовић, МШ „Ватрослав Лисински“. Исту школу завршава ове године у класи проф.Мине Алексић. У  току  ниже музичке школе осваја преко 15 првих награда на разним такмичењима и тако наставља и у свом средњошколском образовању.

 

1.Награде на националним и интернационалним такмичењима

2016. година-Међународно такмичење „Јарослав Коцијан“, Чешка- I награда

Међународно такмичење „Talents for Europe“, Словачка-  II  награда

Републичко такмичење из солфеђа и теорије музике, Београд-  I награда

2017. година -Републичко такмичење камерне музике, Београд-  I награда

Међународно такмичење „Stringfest“’, Сремска Митровица-   I  награда и лауреат  млађих категорија.

2018. година-Републичко такмичење , Београд-  I  награда и лауреат четврте  категорије

Фестивал Словенске музике, Београд-  I   награда

Републичко такмичење камерне музике-Београд- II    награда

Интернационално такмичење младих музичара „Ohrid Pearls“, С.Македонија-  I  награда

2019. година-Интернационално такмичење „Даворин Јенко“ камерна музика, Београд- I     награда

Републичко такмичење камерне музике, Београд- I   награда

Међународно такмичење „Петар Коњовић“, Београд- I    награда

Међународно такмичење „Stringfest“, Сремска Митровица-  I награда и лауреат старијих категорија.

Сваке године је учествовала на такмичењу „ Меморијал Душан Протић“ и освајала прве награде и звање лауреата 2018. и 2019. године.

 

  1. Концерти

Свој први солистички концерт Миона је одржала са 9 година у свечаној сали своје школе. Од тада редовно одржава солистичке концерте.

Галерија САНУ -2014, 2015, 2016, 2017, 2018 и 2019. године.

Галерија Београдског Културног центра „Артгет“- 2019.године.

Галерија 73А -2018, 2019. године.

Концертна сала „Светога духа„ Котор, Црна Гора-2018. и 2019.

Током  образовања у средњој школи учествовала је на концерту поводом Дана школе на великој сцени Коларчеве задужбине  сваке године- као солиста са оркестром, солиста са клавиром , у камерном саставу, у трију са пратњом оркестра, и као део оркестра у другим тачкама.

 

3.Мастер класови

Од 2012. године Миона је похађала „ Интерпретативни студио виолине“ проф.Дејана Михаиловића и учествује као солиста на концерту поводом 30 година студија у Коларчевој задужбини. Од 2016.године студио преузима Немања Радуловић и води га наредних годину дана.Све те године ментор јој је проф.Радана Вранешевић. Похађала је мастер класове код еминентних професора: Стефан Миленковић, Аркадиј Винокуров, Павел Долежал, Иштван Вардаи, Лука Похунек, Ђорђо Мандолези, Уки Овескаинен и многи други.

 

4.Промоција школе у иностранству

Као једну од награда на такмичењу „Охридски бисери“2018. године,Миони је додељена награда Европског удружења за младе уметнике ЕМCY. Као добитник те награде учествовала је на V интернационалном фестивалу ,, Европски концерти у Санкт Петербургу”, новембра 2019. године. Са петоро младих уметника из целог света наступила је на три концерта од којих су  два реситали у  музичким школама Санкт Петербурга, а у оквиру завршног концерта свирала је уз пратњу омладинског симфонијског оркестра у престижној дворани филхармоније ,,Д.Д.Шостаковича“.

 

5.Ваннаставне активности

Миона током свог образовања у средњој школи учествује на концертима који су организовани у сарадњи са локалном самоуправом :

Два пута на концертима ,,Јесен на Чукарици“

Концерт поводом јубилеја Основне школе „Љуба Ненадовић”

Концерт хуманитарног карактера у Сава центру ,, За живот без баријера“

„Дани Грчке у Београду” и промоција камерних композиција  хрватског композитора у Галерији 73А

Промотивни концерти у парку на Бановом брду у организацији Општине Чукарица

 

Од 2015. године је члан камерног ансамбла ,,Артлинк млади виртуози“. Од тада наступа широм земље у оквиру камерног састава, гудачког оркестра или као солиста. На концерту Стефана Миленковића у Великој дворани Коларчеве задужбине 2017. године била је концертмајстор оркестра ,, Артлинк“  (концерт се често емитује на програму РТС 3). Такође је похађала његов мастерклас у Котору 2018. године.

 

  1. Стипендије

Добитница је следећих стипендија:

Фонд за младе таленте Републике Србије, Награда Доситеја за 2016, 2017, 2018, 2019. године

Стипендија Града Београда за школску 2017/2018. годину.

Републичка стипендија за изузетно надарене ђаке за школску 2018/2019. и 2019/2020.

Фондација за младе таленте Града Београда – средства за виолину 2018. године. Захваљујући тој стипендији       свира на виолини маестра Ђованија Лазара из Падове и 2020. године добија средства за виолински кофер.

Такође је на конкурсу музичке продукције РТС-а „Млади и успешни“ 2020. године прошла у финални круг за концерт са Симфонијским оркестром РТС-а у наредној концертној сезони.

 

 

 

 

 

  1. Остали јавни наступи

 

Миона је имала више гостовања на електронским медијима са националном ферквенцијом (ТВ Студио Б, Радио Београд 1, РТС 1, ТВ Хепи).

У оквиру најаве својих наступа у региону гостовала је на РТЦ 1, а на Радио Котору је 2019. године снимила  емисију „Летња прича“ , интервју са студијским снимком свирања.

Октобра 2019. снимљена је емисија о Миони на телевизији Brainz TV у оквиру серијала Brainz Art-  млади генијалци која се налази на њиховом званичном јутјуб каналу.

Честитамо Миони!