Једнодневни излет ђака веронауке и грађанског васпитања

 

У четвртак 23. 5. 2019. ученици средње музичке школе „Ватрослав Лисински“ у организацији наставнице верске наставе Јелене Тимотијевић и присуство наставнице грађанског васпитања Марије Арамбашић Савић имали су прилике да обиђу културно–историјске споменике од изузетног значаја у језгру старог града, као и материјално и духовно наслеђе једне од најстаријих институција српског народа – Српске православне цркве.

Полазна тачка био је Музеј Патријаршије СПЦ, где су поред патријаршијског двора ђаци имали прилике да обиђу сталну поставку музеја уз стручно вођење кустоса и објашњење кључних артефаката. Међу драгоценим реликвијама и експонатима, богуслужбеним сасудима и старим иконама из разних историјских периода, највише пажње свакако је ђацима привукла оригинална хаљина Св. кнеза Лазара из 14. века, првобитни кивот Св. краља Стефана Дечанског у дуборезу, као и једно од најлепших дела средњевековне српске књижевности „Јефимијина Похвала кнезу Лазару“, извезена златним нитима.

После музеја. ученици су посетили Саборну цркву у Београду и чули о њеној историји, сликарству, архитектури. Оно што је ову посету учинило изузетном је да смо уз посебну дозволу отишли на хорску галерију цркве, место где је Стеван Ст. Мокрањац дириговао Литургије Првом београдском певачком друштву, као и многи други славни композитори пре и после њега.

Након Саборне цркве, после краћег осврта на најстарију кафану у граду ,,?“ , обишли смо Конак кнегиње Љубице и видели сталну поставку музеја, као и тренутну поставку у подрумском простору ,,Барокни Београд“ – обе уз стручно вођење кустоса. Инспиративна прича о Београдској тврђави уз мноштво слика и експоната везаних за барокни период заокружила је наш обилазак. Ђаци су показали изузетно држање, васпитање и заинтересованост током нашег излета. Било је задовољство водити их и поделити са њима љубав ка неговању уметности, духовности и културе.

27. 5. 2019. Јелена Тимотијевић