Биографија – Ана Недељковић

 

Треће дете у породици, весело, раздрагано, радознало и вољно да помогне. Ана Недељковић, рођена 04.02.2001 године, још је у основној школи показала све ове особине, које ни четири године средњошколских обавеза нису успеле да умање. У основној школи је била веома широких интересовања, највише на пољу географије, биологије, математике и језика. Још тада је почела да учесвтује на бројним такмичењима у различитим дисциплинама. Бавила се и разним спортовима, укључујући уметничко пливање и рукомет, али временом је то све мање занимало. Са осам година уписала је основну музичку школу “Ватрослав Лисински” у Обреновцу и почела да свира гитару у класи професорке Светлане Милчић. У истом том периоду неко време је и тренирала плес, па је заинтересованост за музиком била само већа. Иако јој је предавала само две године, професорка Светлана је била прва која је увидела таленат за музику и трудила се да живахно дете усмери ка озбиљнијем бављењу музиком. Од уписа у музичку школу почела је да се такмичи и до сада нанизала бројне награде на домаћим, као и на међународним такмичењима. Остатак нижег музичког образовања пружио јој је професор Петар Николић. Једне од најбитнијих година свог личног развоја провела је са њим и његовом породицом и због тога има велику улогу у њеном тренутном животу. Врхунац њиховог рада достигнут је на крају основне музичке школе, када је проглашена за једног од два ђака генерације.

Године 2015. уписала је средњу музичку школу “Ватрослав Лисински”, као редовни ученик на инструменталном, а ванредни на теоретском одеску. Тако је одлучила да се у потпуности посвети музици. Наредне четири године била је у класи професора Милана Дерете. То је била још једна велика промена за њу тада, али из узајамног труда и добре енергије на часовима произашли су значајни резултати и велико разумевање у овом односу. У току средњошколског образовања небројано пута представљала је школу и општину Чукарица на разним култрним манифестацијама, као што су хуманитарни концерти, музички сусрети, многобројне књижевне вечери и изложбе, као и прославе дана школе. Нека од места на којима је наступала су Задужбина Илије М. Коларца, Културни центар Београда, сала скупштине града Београда, Атријум Народног музеја, Пионирски град, Дом омладине, Педагошки музеј, Уметнички павиљон “Цвјета Зузарић”, као и неколико београдских библиотека и галерија. Има и неколико гостовања на телевизијским емисијама, на програмима као што су РТС, Студио Б и други.

Од своје 11 године свирала је у филхармонијском оркестру гитара “Душан Трифуновић”, под вођством професора Драгана Петровића, са којим је имала част да ради преко осам година, и премда јој никад није предавао ништа више од оркестра, имао је велики утицај на њену личност, колико и на музичко образовање. Са оркестром такође има велики број наступа и награда, као и неколико студијских снимака и гостовања на РТС-у, у емисији „Три боје звука“. Два пута годишње ишла је на “Интернационални музички камп Милица”, где би остала седам дана са својим вршњацима и професорима, међу којима су били професор Драган Петровић и Љубиша Јовановић, оснивач кампа. Тамо је имала прилику да усаврши свирање и знање теорије са професорима са којима се није сусретала често, као и да стекне нова пријатељства, искуства у развијању социјалних односа и изграђивању позитивних ставова о животу.

Њеном усавршавању допринело је учествовање на многобројним фестивалима и камповима, међу којима је редовно учешће на Guitar Art Festivalu од 2012. године, где је имала прилику да похађа и присуствује разним мајсторским радионице и часовима код академских и светски познатих професора као што су Хуберт Кепел, Рафаела Смитс, Томас Оферман, Костас Коциолис, Мак Гргић, Војислав Ивановић, Милош Јањић, Зоран Анић, као и професори са београдске музичке академије.

Поред солистичког програма била је члан дуа “Јин Јанг”, са Дијаном Глигоријевић, са којом је у марту 2018. године одржала први солистички концерт у Галерији 73. Такође, заједно са Наташом Матајурц оформиле су трио “Шердел”, који је поред дуа, одржао велики број наступа и освојио бројне награде. Овај камерни састав и пробе одисали су позитивном енергијом, разумевањем, јединством, озбиљношћу према раду, али и великом количином шале и смеха. Поред тога, била је и члан квартета “Нес”, са којим је у децембру 2018. године наступила на сцени Коларчеве задужбине уз пратњу оркестра музичке школе “Ватрослав Лисински” са диригентом Радетом Петровићем. То искуство јој је веома допринело у развоју љубави према камерној музици, због чега би волела да се тиме више бави у будућности.

Уз извођаштво, интересује је и теорија музике, и у тој области има три прве награде из музичких облика – на такмичењу “Корнелије” 2017. године и на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“, 2018. и 2019. године. Такође, поред класичне хармоније коју учи у школи и из које показује одлично знање волела би да изучава и џез хармонију.

Ван области музике, заинтересована је за развијање језика, од којих из француског има положен средњи ниво знања, енглески течно прича, а италијански на школском нивоу. Ужива у раду са децом и поседује мало искуства у томе, које би радо увећала. Воли природу, зелено окружење и веома се залаже за очување заштите средине.

Последње две године добија стипендију Републике Србије за ученике средњих школа. У наредном периоду планира да настави са музичким образовањем на музичкој академији.

Неки од битнијих наступа и такмичења су:

Трећи међународни музички фестивал Аранђеловац, 2010. године – I награда

„Млади Виртуоз“, 2010. године – II награда

Други међународни музички фестивал Угљевик-Бијељина, 2010. године – II награда

Меморијал „Душан Протић“, 2011. године – I награда

IX музички фестивал „Петар Стојановић“, 2011. године – I награда

XI интернационални фестивал гитаре Лесковац, 2011. године, дуо – I награда

Меморијал „Душан Протић“, 2012. године – II награда

XIII Guitar Art Festival, 2012. године – III место

Меморијал „Душан Протић“, 2013. године – I награда

Меморијал „Душан Протић“, 2014. године – I награда

Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије, 2014. године – I награда-лауреат

Меморијал „Душан Протић“, 2015. године – I награда

  1. Тематкски фестивал и такмичење гитаре Classic Art, 2015. године – II награда

Меморијал „Душан Протић“, 2016. године – I награда

Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије, 2016. године – I награда-лауреат

Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије, 2016. године, дуо – I награда

Меморијал „Душан Протић“, 2017. године – II награда

XIV Интернационални фестивал гитаре Лесковац, 2017. године, трио – I награда

Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије, 2017. године, трио – I награда

XVIII Guitar Art Festival, 2017. године, трио – I место

  1. Републичко такмичење камерне музике и гудачких инструмената, 2017. године, трио – I награда

Sarajevo International Guitar Festival, 2018. године – III награда

Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије, 2018. године – I награда

Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије, 2018. године, дуо – II награда

XIX Guitar Art Festival, 2018. године, дуо – I место

Меморијал „Душан Протић“, 2019. године – I награда

Vojvodina 13. Guitar Fest, 2019. године – II награда

Naissus Guitar Festival, 2019. Године – I награда

Хуманитарни концерт на Институту за радиологију и онкологију, 2016/17/18.

Дан уставности Краљевине Норвешке, 2016/17/18.

Сајам туризма 2017/18/19.