Biografija – Ana Nedeljković

 

Treće dete u porodici, veselo, razdragano, radoznalo i voljno da pomogne. Ana Nedeljković, rođena 04.02.2001 godine, još je u osnovnoj školi pokazala sve ove osobine, koje ni četiri godine srednjoškolskih obaveza nisu uspele da umanje. U osnovnoj školi je bila veoma širokih interesovanja, najviše na polju geografije, biologije, matematike i jezika. Još tada je počela da učesvtuje na brojnim takmičenjima u različitim disciplinama. Bavila se i raznim sportovima, uključujući umetničko plivanje i rukomet, ali vremenom je to sve manje zanimalo. Sa osam godina upisala je osnovnu muzičku školu “Vatroslav Lisinski” u Obrenovcu i počela da svira gitaru u klasi profesorke Svetlane Milčić. U istom tom periodu neko vreme je i trenirala ples, pa je zainteresovanost za muzikom bila samo veća. Iako joj je predavala samo dve godine, profesorka Svetlana je bila prva koja je uvidela talenat za muziku i trudila se da živahno dete usmeri ka ozbiljnijem bavljenju muzikom. Od upisa u muzičku školu počela je da se takmiči i do sada nanizala brojne nagrade na domaćim, kao i na međunarodnim takmičenjima. Ostatak nižeg muzičkog obrazovanja pružio joj je profesor Petar Nikolić. Jedne od najbitnijih godina svog ličnog razvoja provela je sa njim i njegovom porodicom i zbog toga ima veliku ulogu u njenom trenutnom životu. Vrhunac njihovog rada dostignut je na kraju osnovne muzičke škole, kada je proglašena za jednog od dva đaka generacije.

Godine 2015. upisala je srednju muzičku školu “Vatroslav Lisinski”, kao redovni učenik na instrumentalnom, a vanredni na teoretskom odesku. Tako je odlučila da se u potpunosti posveti muzici. Naredne četiri godine bila je u klasi profesora Milana Derete. To je bila još jedna velika promena za nju tada, ali iz uzajamnog truda i dobre energije na časovima proizašli su značajni rezultati i veliko razumevanje u ovom odnosu. U toku srednjoškolskog obrazovanja nebrojano puta predstavljala je školu i opštinu Čukarica na raznim kultrnim manifestacijama, kao što su humanitarni koncerti, muzički susreti, mnogobrojne književne večeri i izložbe, kao i proslave dana škole. Neka od mesta na kojima je nastupala su Zadužbina Ilije M. Kolarca, Kulturni centar Beograda, sala skupštine grada Beograda, Atrijum Narodnog muzeja, Pionirski grad, Dom omladine, Pedagoški muzej, Umetnički paviljon “Cvjeta Zuzarić”, kao i nekoliko beogradskih biblioteka i galerija. Ima i nekoliko gostovanja na televizijskim emisijama, na programima kao što su RTS, Studio B i drugi.

Od svoje 11 godine svirala je u filharmonijskom orkestru gitara “Dušan Trifunović”, pod vođstvom profesora Dragana Petrovića, sa kojim je imala čast da radi preko osam godina, i premda joj nikad nije predavao ništa više od orkestra, imao je veliki uticaj na njenu ličnost, koliko i na muzičko obrazovanje. Sa orkestrom takođe ima veliki broj nastupa i nagrada, kao i nekoliko studijskih snimaka i gostovanja na RTS-u, u emisiji „Tri boje zvuka“. Dva puta godišnje išla je na “Internacionalni muzički kamp Milica”, gde bi ostala sedam dana sa svojim vršnjacima i profesorima, među kojima su bili profesor Dragan Petrović i Ljubiša Jovanović, osnivač kampa. Tamo je imala priliku da usavrši sviranje i znanje teorije sa profesorima sa kojima se nije susretala često, kao i da stekne nova prijateljstva, iskustva u razvijanju socijalnih odnosa i izgrađivanju pozitivnih stavova o životu.

Njenom usavršavanju doprinelo je učestvovanje na mnogobrojnim festivalima i kampovima, među kojima je redovno učešće na Guitar Art Festivalu od 2012. godine, gde je imala priliku da pohađa i prisustvuje raznim majstorskim radionice i časovima kod akademskih i svetski poznatih profesora kao što su Hubert Kepel, Rafaela Smits, Tomas Oferman, Kostas Kociolis, Mak Grgić, Vojislav Ivanović, Miloš Janjić, Zoran Anić, kao i profesori sa beogradske muzičke akademije.

Pored solističkog programa bila je član dua “Jin Jang”, sa Dijanom Gligorijević, sa kojom je u martu 2018. godine održala prvi solistički koncert u Galeriji 73. Takođe, zajedno sa Natašom Matajurc oformile su trio “Šerdel”, koji je pored dua, održao veliki broj nastupa i osvojio brojne nagrade. Ovaj kamerni sastav i probe odisali su pozitivnom energijom, razumevanjem, jedinstvom, ozbiljnošću prema radu, ali i velikom količinom šale i smeha. Pored toga, bila je i član kvarteta “Nes”, sa kojim je u decembru 2018. godine nastupila na sceni Kolarčeve zadužbine uz pratnju orkestra muzičke škole “Vatroslav Lisinski” sa dirigentom Radetom Petrovićem. To iskustvo joj je veoma doprinelo u razvoju ljubavi prema kamernoj muzici, zbog čega bi volela da se time više bavi u budućnosti.

Uz izvođaštvo, interesuje je i teorija muzike, i u toj oblasti ima tri prve nagrade iz muzičkih oblika – na takmičenju “Kornelije” 2017. godine i na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“, 2018. i 2019. godine. Takođe, pored klasične harmonije koju uči u školi i iz koje pokazuje odlično znanje volela bi da izučava i džez harmoniju.

Van oblasti muzike, zainteresovana je za razvijanje jezika, od kojih iz francuskog ima položen srednji nivo znanja, engleski tečno priča, a italijanski na školskom nivou. Uživa u radu sa decom i poseduje malo iskustva u tome, koje bi rado uvećala. Voli prirodu, zeleno okruženje i veoma se zalaže za očuvanje zaštite sredine.

Poslednje dve godine dobija stipendiju Republike Srbije za učenike srednjih škola. U narednom periodu planira da nastavi sa muzičkim obrazovanjem na muzičkoj akademiji.

Neki od bitnijih nastupa i takmičenja su:

Treći međunarodni muzički festival Aranđelovac, 2010. godine – I nagrada

„Mladi Virtuoz“, 2010. godine – II nagrada

Drugi međunarodni muzički festival Ugljevik-Bijeljina, 2010. godine – II nagrada

Memorijal „Dušan Protić“, 2011. godine – I nagrada

IX muzički festival „Petar Stojanović“, 2011. godine – I nagrada

XI internacionalni festival gitare Leskovac, 2011. godine, duo – I nagrada

Memorijal „Dušan Protić“, 2012. godine – II nagrada

XIII Guitar Art Festival, 2012. godine – III mesto

Memorijal „Dušan Protić“, 2013. godine – I nagrada

Memorijal „Dušan Protić“, 2014. godine – I nagrada

Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2014. godine – I nagrada-laureat

Memorijal „Dušan Protić“, 2015. godine – I nagrada

  1. Tematkski festival i takmičenje gitare Classic Art, 2015. godine – II nagrada

Memorijal „Dušan Protić“, 2016. godine – I nagrada

Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2016. godine – I nagrada-laureat

Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2016. godine, duo – I nagrada

Memorijal „Dušan Protić“, 2017. godine – II nagrada

XIV Internacionalni festival gitare Leskovac, 2017. godine, trio – I nagrada

Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2017. godine, trio – I nagrada

XVIII Guitar Art Festival, 2017. godine, trio – I mesto

  1. Republičko takmičenje kamerne muzike i gudačkih instrumenata, 2017. godine, trio – I nagrada

Sarajevo International Guitar Festival, 2018. godine – III nagrada

Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2018. godine – I nagrada

Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2018. godine, duo – II nagrada

XIX Guitar Art Festival, 2018. godine, duo – I mesto

Memorijal „Dušan Protić“, 2019. godine – I nagrada

Vojvodina 13. Guitar Fest, 2019. godine – II nagrada

Naissus Guitar Festival, 2019. Godine – I nagrada

Humanitarni koncert na Institutu za radiologiju i onkologiju, 2016/17/18.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške, 2016/17/18.

Sajam turizma 2017/18/19.