U sredu, 19. aprila od 18 časova, u holu  Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu održan je tradicionalni Uskršnji  koncert. Već više godina, Uskršnje i Božićne koncerte namenjene pacijentima Instituta organizuju Sekcija za umetnost i kulturu Srpskog lekarskog društva  i Odelјenje za obrazovanje i rehabilitaciju (Savetovalište) Instituta. Unazad dve godine  muzički program za pacijente Instituta izvode  deca Muzičke škole „Vatroslav Lisinski”. Koncertu je prisustvovalo 70 pacijenata.

Učesnike je ispred Instituta za onkologuju i radiologiju Srbije pozdravila dr sc. def. Svetlana Berat koja je ukazala na značaj muzike i njen svojevrsni uticaj na celokupni psihički život čoveka. Muzika može da pomogne u ublažavanju stresa, bola i straha, popravlјa raspoloženje. Istakla je da  dečja energija, energija mladosti,  poput muzike,  regeneriše,  oporavlja i izaziva pozitivne emocije.

Svečano obučeni (duge haljine, svečane  košulje i pantalone…), kao da sviraju na Kolarcu, ovi mladi umetnici osnovne i srednje muzičke škole  su se potrudili da svoj talenat prikažu našim pacijentima. Kulminacija zadovoljstva je bila na kraju koncerta kada se učeniku koji je svirao kolo priključio i sam direktor muzičke škole Zoran Gotovčević na opšte zadovoljstvo pacijenata koji su kolo i zaigrali.

Na  kraju Svetlana Berat je  zahvalila  direktoru muzičke škole Zoranu Gotovčeviću,  profesorima  i učenicima i u ime direktora Instituta prof. dr Radana Džodića uručila zahvalnicu.

Tekst preuzet sa sajta Instituta za onkologiju i radiologiju