Концерт ученика у Руском дому

70 година „Лисинског”

Четвртак, 21. децембар прошле године, обележио је концерт у Руском дому – трећи у циклусу концерата одржаних поводом дана наше школе. Први пут смо заједно прославили јубилеје – Руски дом је славио 90 година, а МШ „Лисински” 70 година постојања. Радујемо се и следећим сарадњама са овом значајном институцијом културе

Kонцерт је отворио свима познати „Клавирски трио у Ге-дуру” Ј. Хајдна, одсвиран у веома разиграном духу. Насупрот узбудљивом карактеру овог трија, чули смо топао и умирујући звук виолончела у „Арији” И. Матесона. Нежне тонове виолина чули смо у композицијама „Кантабиле” Н. Паганинија и „Чардаш” А. Курсија, док смо у изведби „Концерта за контрабас и оркестар у фис-молу” С. Кусевицког осетили јаке емоције и лични печат извођача.

Харфисткиње и гитаристи су такође обојили ово вече разноликим звуцима. Концертна етида ,,Меланхолија“ за харфу, композитора Ф. Годфроа, истакла се својим тајанственим и немирним духом. Још чаробних и старинских мелодија извела је ученица харфе у остварењу ,,Стари Зорзико“ Ј. Гуридија, док смо вешто испреплетене тонове на гитари слушали у композицији ,,Ангостура“ венецуеланског аутора А. Лаура.

У наставку вечери смо чули велике и мале пијанисте, који су интерпретирали разноврсне клавирске комаде попут, свима познатог, „Меланхоличног валцера” А. Даргомижског и разиграног „Марша патуљака” Е. Грига. Највише нас је опустила, а потом и изненадила Шопенова „Етида у Е-дуру”. Било је и ведрих тонова хармонике у првом ставу „Дечје свите” В. Мјеркушина. Једна од најупечатљивијих тачака вечери била је арија из опере ,,Девојка из Чекине” Н. Пичинија, пре свега због продорног, божанственог гласа саме соло певачице.

Бајковити „Комад у ге-молу” Г. Пјернеа уверљиво нам је одсвирала млада ученица обое. Сасвим другачију атмосферу унела је композиција за трубу „Звезда Спика” Х. А. Вандеркука. Два потпуно супротна „лица” флауте нам је дочарала још једна изузетна ученица – наступивши најпре као солисткиња у Моцартовом „Ронду у Де-дуру”, а потом и као чланица камерног трија у саставу флаута, клавир и кларинет, који је одсвирао „Боемски Рег-тајм” Ј. Ламба. Овај забавни и неуобичајени комад уједно је и затворио концерт ученика МШ „Лисински” у Руском дому.

Текст написала Милена Урошевић,
ученица 2. разреда теоретског одсека СМШ

Scroll to Top