Историјат

У години оснивања, школу је уписало 68 ученика који су похађали наставу клавира, хармонике и харфе. За директора је именован Душан Протић, професор солфеђа, који је школу успешно водио пуних тридесет година (1953-83).
Током првe три деценије рада школа је стекла углед и поштовање, развијајући се у школу која води рачуна о ученицима, професорима и локалној заједници. У том периоду, у матичној школи на Бановом брду и издвојеним одељењима на општини Чукарица (насеља Жарково и Железник), Обреновац и Лазаревац, број ученика је порастао до 450.

Актив солфеђиста (слева на десно),  1977/78. година: Жика Симоновић, Миленка Авалић, Радмила Павловић, Љиљана Антонијевић, Душан Протић – директор школе, Радмила Јанковић, Радмила Старчевић.

Почетком седамдесетих година отвара се и нови одсек школе за дувачке инструменте који подразумева наставу флауте, трубе и тромбона, а уводи се и настава виолончела. Поводом 25 година рада школе, на локацији матичне школе, изграђена је нова зграда са шест учионица, чији је простор, у том тренутку, био довољан за функционисање комплетне наставе.
Одлуком Министарства просвете 2000. године школа добија и статус средње музичке школе, када започиње нови период развоја. У раду се осетио полет који је резултирао подизањем укупног извођачког и педагошког нивоа рада.
У периоду од 2004. до 2007. почео је озбиљан рад на доградњи школе из сопствених средстава и средстава ђачког самодоприноса. Године 2006. делимично су завршени радови на доградњи две учионице и нове концертне сале, а током лета и на делу сутерена где су саграђене још две учионице и нови простор за библиотеку и архиву. Овим проширењем знатно су се поправили просторни услови рада, како у броју учионица, тако и у квалитету простора. Највећи значај за рад школе и презентацију рада ученика и професора има нова концертна сала са 90 места – простран и светао простор за све врсте концертне делатности школе, од интерних и јавних часова, концерата најмлађих, годишњих, солистичких или матурских испита средњошколаца.

Од отварања средње школе 2000. године, дотадашње школско такмичење је реорганизовано и постаје Позивно такмичење „Меморијал Душан Протић”, у част и сећање на првог директора и колегу који је свој радни и професионални век уложио у развитак школе. У циљу побољшања мотивације ученика и поређења са радом и резултатима ученика других школа, а пре свега ученика средњих школа, на такмичење се позивају најбољи ученици из музичких школа Србије и иностранства, као и њихови наставници који учествују у раду жирија. Додатни квалитет позивног такмичења јесте педагошко саветовање које се одржава на крају сваког такмичарског дана, када се додељују дипломе учесницима и награде најбоље пласираним такмичарима, као и конструктивни разговори професора школе са члановима жирија. Поред стручног дела, такмичење има и васпитну улогу кроз упознавање ученика из различитих средина и развијања другарства и контаката са ученицима из Србије и иностранства.
Школа редовно организује низ концерата поводом прославе Дана школе у најбољим концертним салама у Београду: Коларчева задужбина, Галерија фресака, Павиљон Цвијета Зузорић, Етнографски музеј, сала Студентског културног центра, Галерија Прогрес, Атријум Народног музеја, Сала Скупштине града, Културни центар Владе Дивљан, сала Театра на Бановом брду, Културни центар Чукарица.

Ми смо школа која дише музику

Контактирајте нас већ данас за све потребне информације

У складу са Законом, школа обавља своју делатности ван свог седишта у матичној школи, у издвојеним одељењима у Жаркову (ОШ „Љуба Ненадовић”), Железнику (ОШ „Браће Јерковић”), Сремчици (ОШ „Душко Радовић”), Умци (ОШ „Доситеј Обрадовић”) и Обреновцу (просторије Соколског дома).

Настава

Сазнајте више.

Припремни разред

Сазнајте више кликом на припремни разред.

Основна школа

Сазнајте више кликом на основну школу.

Средња школа

Сазнајте више кликом на средњу школу.

Scroll to Top